Marek Para ako Ficov poradca? To znie ako hlúpy vtip

Snímka obrazovky 2024-01-02 o 18.31.49 Marian Kočner a jeho advokát Marek Para. Foto: TASR.

Správa o nástupe Mareka Paru medzi poradcov premiéra vyznela ako (predčasný) silvestrovský žart. Para patrí do karantény, nie medzi expertov Úradu vlády.

Problém nie je v tom, že Para pracoval pre Lexu či Kočnera. Ani v tom, že bol trestne stíhaný s pozastavenou advokátskou činnosťou. Návrh na obžalobu Paru padol na procesných chybách a porušovaní jeho práv.

Hlavným hriechom Mareka Paru je jeho účasť na útokoch proti prokurátorovi Špirkovi. Dnes je už celkom zrejmé, že Para pracoval v záujme vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka a oligarchu Bödöra na odstránení nepohodlného (príliš zvedavého) prokurátora.

Krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (2018) Špirko verejne vystúpil so šokujúcimi obvineniami. Tvrdil, že v roku 2016 zhromaždil dôkazy o rozsiahlom rozkrádaní štátnych financií v réžii Kaliňáka a Počiatka. Ministri podľa neho za miliónové úplatky a provízie kryli skupiny dépeháčkarov a manipulovali tendre na ministerstvách. Špirko tvrdil aj to, ako ho ľudia z vedenia ministerstva vnútra a polície začali účelovo stíhať, aby ho umlčali.

Na útokoch proti Špirkovi sa vraj rozhodujúcou mierou podieľal aj advokát Para. Zabezpečil, aby kľúčový svedok (daňový podvodník Varga) nevypovedal proti Kaliňákovi, ale – zrazu – proti prokurátorovi Špirkovi.

Tlačovka Špirka po vražde Jána a Martiny pôsobila drsne a miestami neuveriteľne. Špirko neskýval, že má strach o svoj život (na kauze korupcie v pozadí ministerstva vnútra pracoval aj zavraždený Ján Kuciak). Tvrdil, že ho sledujú neznáme osoby a že po ňom ide organizovaná skupina okolo vedenia ministerstva vnútra a polície (bödörovci).

Takmer všetky obavy Špirka sa neskôr potvrdili. A potvrdilo sa aj to, že pre Kaliňáka a bödörovcov pracoval advokát Para.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami